Wettelijke indexering alimentatie 2023: 3,4%

Ieder jaar wordt de kinder- en partneralimentatie verhoogd met de wettelijke indexering. Het indexeringspercentage voor 2023 is vastgesteld op 3,4%. Dit betekent dat met ingang van 1 januari 2023 het op dat moment geldende bedrag voor alimentatie met 3,4% wordt verhoogd. De alimentatieplichtige moet deze verhoging zelf doorvoeren.

De verplichting om de alimentatie te indexeren volgt uit de wet en geldt zowel voor kinder- als voor partneralimentatie. Ook als je hierover in het ouderschapsplan en/of echtscheidingsconvenant geen afspraken hebt gemaakt en/of als in de beschikking van de rechtbank de indexering niet is genoemd, geldt de indexering van rechtswege. Slechts in het geval de wettelijke indexering van de kinder- en partneralimentatie bij overeenkomst of door een rechterlijke uitspraak expliciet is uitgesloten, hoeft deze niet te worden betaald.

De indexering van kinder- en partneralimentatie is bedoeld om de stijging van de salarissen en de stijging van de kosten van levensonderhoud te corrigeren.

Wilt u meer weten over de indexering van de kinder- en partneralimentatie en/of komt u door de verhoging van de alimentatie in betalingsproblemen, dan staat VOC advocaten voor u klaar. Voor al uw vragen kunt u bij ons terecht.

Stel je vraag